Čím vyšší obsah kakaa, tým vyššie máte zdravé živiny, ako je železo, meď, horčík, zinok a fosfor. Tmavá čokoláda tiež neobsahuje mliečne výrobky a má menej cukru ako biela čokoláda. Nehovoriac o mastnej kyseline z horkej čokolády, ktorá je vynikajúca. Tuky sú väčšinou nasýtené s vysokou dávkou vlákniny. Niet pochýb o tom, že zložky v horkej čokoláde sú vysoko výživné.
Nižšia hladina cukru v krvi s horkou čokoládou. Malé množstvo tmavej čokolády, balené so zložkami vhodnými pre vás, pomáha kontrolovať hladinu cukru v krvi. Výskum ukazuje, že antioxidanty v kakaovom prášku pomáhajú telu efektívnejšie využívať inzulín a spôsobujú nižšie hladiny cukru v krvi. To vedie k menšej inzulínovej rezistencii, ktorá je bežná pri diabete typu 2.
Znižuje riziko rakoviny. Jedným z veľkých zdravotných výhod horkej čokolády je to, že môže znížiť riziko rakoviny. Keďže horká čokoláda obsahuje fytochemikálie s antioxidačnými vlastnosťami, už dlho sa uvažuje o spôsobe, ako zabrániť rakovine. Voľné radikály, ktoré majú negatívny vplyv na organizmus tým, že sa stanú činidlom pre rakovinové bunky, sa môžu konzumáciou čokolády znížiť. Vzhľadom k tomu, že horká čokoláda zvyšuje hladinu určitých chemických látok v mozgu, endorfínov a serotonínu, môžu sladké látky tiež zvýšiť náladu pacienta s rakovinou.
Pomáha predchádzať srdcovým ochoreniam. Vďaka svojej antioxidačnej sile by horká čokoláda mohla mať priaznivý vplyv na kardiovaskulárny systém. Zdravie srdca závisí od rôznych faktorov, ale jedným rizikom je lipoproteínový (LDL) cholesterol s nízkou hustotou. Tiež známy ako „zlý cholesterol“ vytvára na stenách tepny plak. Odstránenie LDL znižuje krvný tlak a zvyšuje prietok krvi do mozgu a srdca; v konečnom dôsledku zlepšuje zdravie srdca a zníženie kardiovaskulárnych chorôb.
Tmavá čokoláda pomáha kontrolovať chuť do jedla a redukuje chuť do jedla, pretože pomáha vyvážiť hladinu cukru v krvi. Nejde iba o to, či ide o viac ako 70% tmavej čokolády, ale aj o množstvo cukru v prísadách. Vyhľadajte tmavú čokoládu s vysokým obsahom kakaa a nízkym obsahom cukru.