Liečivý burčiak

Ani vy sa neviete dočkať toho obdobia, keď sa na predajniach s vínom objavia tabuľky s nápisom „BURČIAK“? niektorí tento nápoj milujú, iní sa mu radšej vyhýbajú . Je pravdou, že má svoju charakteristickú chuť i arómu, ktorá nemusí vyhovovať každému. Pohárik kvalitného burčiaku, by ste si však určite mali dopriať. Minimálne kvôli svoju zdraviu.

bílé víno
 
Kvalitný burčiak je vyslovene vitamínovou bombou. Nachádzajú sa v ňom vysoké množstvá minerálov, vitamínov, ale taktiež stopové prvky, ovocné cukry a prospešné kvasinky.
 

  • Minerály: železo, zinok
  • Vitamíny:viacero vitamínov zo skupiny B

 
Dva až tri deci burčiaku denne zlepšujú činnosť srdca, podporujú trávenie, majú priaznivý vplyv na nervovú sústavu a prospievajú aj našej pleti. Červený burčiak navyše obsahuje i antioxidant resveratrol. Ako všetky látky z tejto skupiny, zabraňuje vzniku rakovinových ochorení, okrem toho však spomaľuje starnutie buniek a má priaznivý vplyv na srdce i cievy.
Ak tento nápoj konzumujeme v rozumných množstvách,  nášmu zdraviu jednoznačne prospieva. Odborníci sa však nevedia jednoznačne zhodnúť, či za jeho pozitívnymi účinkami stojí samotné hrozno, alebo proces kvasenia.
 
Burčiak obsahuje vysoké množstvo cukru a kvôli vysokému obsahu kvasiniek, môže spôsobiť mierne tráviace problémy. Preto nie je vhodným nápojom pre diabetikov a taktiež osoby s menej odolným trávením.
Ak chcete, aby bol burčiak zároveň i liekom, musíte si zaobstarať vyslovene kvalitné výrobky. Ako teda rozpoznať tie kvalitné od lacných napodobenín?
 
Kvalitný burčiak
 

  • Farba: Svetlá, mliečno-žltá, poprípade svetlo kávová s jemným kalom.
  • Vôňa:Príjemná a ovocná, kvasinky cítime len jemne.
  • Chuť: príjemne sladká
  • Konzistencia: o čosi hustejšia ako klasické víno

 hrozno

Nekvalitný burčiak
 

  • Farba:tmavá, poprípade hnedá, alebo naopak príliš svetlá- väčšinou sa jedná o výrobok zriedený s vodou
  • Vôňa:výrazný zápach po kvasinkách
  • Chuť: príliš sladká, alebo naopak kyslá
  • Konzistencia: príliš hustá pripomínajúca ovocnú šťavu, na dne môžeme pozorovať usadený sediment